Jaký je recept na to stát se úspěšnou ženou v politice a byznysu?

Zeptali jsme se europoslankyně Martiny Dlabajové

Martino, je známo, že jeden z vašich prvních byznysů pomáhal propojovat české a italské podnikatele. Myslíte si, že podobný typ byznysu má v současné Evropské unii stále význam?

Určitě má, a dokonce si myslím, že možná ještě větší než před 25 lety, když jsem začínala s podnikáním. Česká republika tehdy nebyla členskou zemí EU a pro naše podnikatele to znamenalo, že museli překonávat obrovské množství překážek. Neumíte si představit tu administrativu, kterou řešili, pokud chtěli s Itálii obchodovat. Od té doby se mnohé změnilo, samozřejmě k lepšímu. Jsme členem EU, a díky tomu můžeme hrát na jednom – evropském – hřišti, které se stalo naším domácím hřištěm. Měla by na něm však platit jasná pravidla. Říkám měla, protože v tom je kámen úrazu. Na vnitřním trhu stále přetrvávají některé překážky, které brání v hladkém přeshraničním obchodě. Naším velkým úkolem je proto pracovat na jejich odstranění. Je to mou prioritou pro dalších pět let v Evropském parlamentu.

Foto: archiv Martiny Dlabajové

Politika je i dnes vnímána spíše jako práce pro muže. Proč si myslíte, že je to takto vnímáno i dnes? Mají ženy v politice opravdu těžší úlohu než muži? 

To, že se na toto povolání pohlíží jako na práci pro muže, vychází částečně z historie. Politika bývala v minulosti výsostným polem pro muže a ženy do ní měly zapovězený přístup jednoduše proto, že jejich role byla viděna v něčem jiném. Pravdou ale také zůstává, že jde o nesmírně náročné povolání, které vyžaduje, aby se mu člověk neustále věnoval. Důležité schůzky a jednání, ať už oficiální nebo ta, která probíhají v kuloárech, často trvají do hlubokých nočních hodin, a to může být pro ženy (ale i muže), které se chtějí naplno věnovat také rodině a domácnosti, komplikované. 

Samozřejmě, že dnes je situace jiná než před sto lety a žen v politice přibývá. Je to i tím, že se nám daří nacházet cestu, jak skloubit náročnou práci s rodinou. I přesto si myslím, že je žen v politice pořád málo.

Asi se na Vás obrací spousta podnikatelů. Jaké jsou jejich nejčastější dotazy, požadavky nebo problémy?

Ano, v kontaktu s českými podnikateli jsem opravdu často. Snažím se s nimi aktivně mluvit a zjišťovat, co přesně je trápí a s čím bych jim mohla konkrétně pomoct. Je ale také pravda, že se na mě obracejí i sami. Nejčastěji jde o případy, kdy mě chtějí upozornit na nějaký problém, na který narazí, když chtějí své podnikání rozšířit i za hranice naší země. Mrzí mne, že to musím říct, ale i přesto, že se snažíme, aby vnitřní trh EU fungoval, tak takto daleko pořád nejsme. Navíc místo toho, abychom na tom ještě více pracovali, tak některé země si začaly své trhy naopak chránit. Pro naše podnikatele to znamená další překážky, ještě větší administrativu a také náklady.

Veřejností jste vnímána jako úspěšná žena a politička. Máte nějaký recept či radu, jak jako žena dosáhnout úspěchu ve světě byznysu nebo v politice?

Myslím, že jednoznačný recept neexistuje, nebo alespoň já ho neznám. Ať už jsem v životě dělala cokoliv, vždy jsem do toho dávala všechno, ale zároveň si před tím držela respekt, aby mě to nezničilo. Zda se mi to povedlo, musí posoudit jiní, ale snažím se zůstat sama sebou a co nejvíce využívat přirozenou intuici. Už několikrát se mi osvědčilo, že se na ni mohu spolehnout.

Foto: archiv Martiny Dlabajové

Vytvořila jste zajímavý projekt nazvaný PročByNe. Je stále možné se do projektu přihlásit? Kolik mladých lidí už absolvovalo tento projekt?

Projekt PročByNe? je zkratkou pro propojení českého byznysu pro zaměstnanost a je to má srdeční záležitost. Jedná se o motivační stáže, které plní mladým lidem jejich profesní sny, a motivují je tak k aktivnímu životu. Projektem prošlo už více než 70 mladých lidí, kteří o svých zážitcích píší blogy a jejich příběhy a energie jsou tou nejlepší motivací pro jejich vrstevníky. Je jedno, jestli se jedná o stáže u vrcholných politiků, špičkových manažerů, kadeřníků celebrit nebo michelinských kuchařů.

Zrovna nyní jsme uzavřeli výběrové řízení na zajímavou stáž ve Státním ústavu pro kontrolu léčiv, ve které půjde o stínování paní ředitelky, a probíráme se došlými přihláškami. Zároveň připravujeme další stáže. Do konce roku chystáme ještě pár překvapení, takže je určitě na co se těšit. A to platí i o dalších pěti letech, kdy mám v plánu se projektu intenzivně věnovat.

Nedávno vám začalo druhé volební období v EP. Jak posledních 5 let ovlivnilo Váš život?

Rozhodně více, než jsem si kdy dokázala představit. Práce v Evropském parlamentu a politika obecně mi přinesla hodně cenných zkušenosti a otevřela mi nové obzory. Za posledních pět let jsem měla možnost mluvit s celou řadou zajímavých lidí, procestovat Evropu a podílet se na řadě klíčových legislativ, které budou mít dopad na životy nás všech. Do dalšího mandátu si to, co jsem se naučila, přináším, a věřím, že to dokáži využít, abych mohla svou práci dělat ještě lépe. 

Máte vůbec čas na odpočinek? Jak ráda relaxujete? 

Popravdě řečeno, času na odpočinek moc nezbývá, ale pokud si ho mohu aspoň na chvíli dopřát, tak ho trávím s rodinou a nejbližšími. To je ten nejlepší odpočinek, na který se vždy moc těším. Nikdy také nepohrdnu dobrou knížkou nebo možností jít se podívat na zajímavou výstavu. Na jaře jsem si pořídila elektrokolo, tak se snažím, aby nezůstávalo opuštěně stát v garáži. Čas od času ho provětrám na projížďce. 

Děkujeme za rozhovor.

Business Lifestyle

Copyright © 2024. Všechna práva vyhrazena.