Projekt Pošli úsměv osamělým daroval první šek ve výši 20.000,- Kč

Paní doktorko, v červnu  byl spuštěn projekt Pošli úsměv osamělým a uplynul měsíc. Můžeme jeho první měsíc realizace už vyhodnotit?

Ano, před měsícem náš tým spustil webovou stránku na posílání úsměvů www.posliusmevosamelym.cz. Náš projekt v první etapě míří na ty nejosamělejší, i když osamělých průřezově všemi generacemi, jsou v ČR statisíce. V projektu již registrujeme více než 500 zaslaných úsměvů.  Velmi děkuji sympatizantům a také děkuji těm, kteří přispěli ve prospěch Domova pro seniory Pyšely společně s Nadačním fondem Tvořivý život finanční částku 20 000,- Kč.

Kdy předáte šek Domovu pro seniory Pyšely?

Právě dnes jsme předaly šek na 20.000,- Kč a také vitamíny pro seniory. Jsem moc ráda, že sympatizanti, dárci úsměvů a také přispěvatelé vidí za svým počinem zase usměvavé seniory. Dar bude využit na kadeřnické, pedikérské služby ve prospěch seniorů a také na kulturní zážitek pro Domov. To znamená, že je to cílený dar jen ve prospěch seniorů. Děkuji všem, kteří se angažovali a podporují těmito významnými skutky kvalitnější  život a přinášení malých radostí seniorům.

Práce na projektu ze strany našeho týmu  jsou zajišťovány dobrovolnicky. Chtěla bych také  poděkovat členům týmu Evě Stránské, Lence Bukovanské, Honzovi Michálkovi a Alexandře Uherkové za spolupráci. Pro nás je to také dar, je nám velkým potěšením připravovat aktivity pro tento projekt. 

Dnes jsme se potěšily úsměvy seniorů v Domově pro seniory Pyšely, byly jsme tam vyhodnotit náš projekt. Předaly jsme tam vitamíny pro všechny klienty a zaměstnance, které jsme obdržely od sponzora a také jsme pozdravily úžasnou paní ředitelku Mgr. Ilonu Benešovou, která s námi po celou dobu byla v kontaktu.

Také jsme obdržely z Pyšel od 3 klientů do připravované soutěže „3 recepty na různé dobroty našich babiček“, které se budou ucházet o umístění nejlepších receptů v domovech seniorů, se kterými otevřeme spolupráci. Recepty budou zveřejněny na naší webové stránce a nejlepší autoři receptů budou u příležitosti Vánoc oceněni. My se budeme opět těšit, když se náš tým promění v porotu a budeme hlasovat pro nejlepší recept a pak si podle něj  dobrotu uvaříme nebo upečeme a sníme. Takže vidíte, veškeré sociální počiny jsou vždy darem pro obě strany, jak dárce tak obdarované.

Foto: Business Lifestyle
Mgr. Ilona Benešová, JUDr. Jarmila Škvrnova a Eva Stránská

Máte v plánu do konce roku navštívit a podpořit další seniorské domy ?

V pátek 10. 7. 2020 jsme navštívily Domov pro seniory Chodov. Velmi užitečný a podnětný  byl vstupní rozhovor s paní ředitelkou – Mgr. Bc. Ilonou Veselou, vedoucí úseku  ART – Ing. Bc. Jaroslavou Slivoňovou a paní Bc. Pavlou Masopustovou, DiS. – PR manažerkou.  V tomto domově mají klienti i zaměstnanci štěstí, že mají takové zapálené a nadšené vedení včetně paní ředitelky Mgr. Ilony Veselé. Byla to radost je poslouchat, co všechno tento Domov pro seniory podniká. A dnes se konala v tomto Domově  naše druhá návštěva. Měly jsme se možnost seznámit a projít si Domov se zahradou i s přilehlými prostory. Úžasné. V tomto Domově naleznou senioři, ve více než 100 jednolůžkových pokojích se sociálním zařízením a balkonem, své soukromí. Ostatní senioři mají zajištěno krásné bydlení, ale hlavně stále se něco stále děje. Klienti mají na výběr tolik aktivit, že vůbec nemusí být na svém pokoji. Striktně se dodržuje individualizovaný přístup ke klientům, to znamená i Ti, co již z důvodu zdravotního omezení se nemohou sami pohybovat, aktivita přijde za nimi až k lůžku.

Takže do konce srpna prosíme o zasílání úsměvů 260 seniorům do Domova pro seniory v Chodově. Je to velký Domov svou rozlohou, svými aktivitami a srdcem zaměstnanců pro seniory. Rádi přispějeme v rámci našeho projektu, co budeme moci, proto všechny, kteří se dovědí o našem projektu, prosíme o Vaše úsměvy. Uděláte vždy dobrý skutek a o to v našem životě jde, aby nikdo nebyl sám. V měsíci září pak navštívíme další Domov, těšíme se.

Foto: archiv Domov pro seniory Chodov

Co chystáte kromě návštěv v Domovech pro seniory nového v projektu?

V současné době se seznamujeme s agendou osamělosti v zemích, kde již tuto osamělost systémově řeší a k návrhům na řešení připravujeme jednak institucionální zastřešení, ale hlavně dáváme dohromady profesní tým, který bude mít chuť, nadšení se touto problematikou zabývat a také využít své profesní zkušenosti.

Copyright © 2024. Všechna práva vyhrazena.