Ostrava má špičkovou kardiologickou péči specialistů z Podlesí

V Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice vzniklo pracoviště jednodenní kardiologie.

Foto: archiv Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice

Pacientům nejen z krajské metropole slouží v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice nové specializované pracoviště jednodenní kardiologie, ve kterém zkušení odborníci z Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí provedou v první etapě provozu až 600 operací ročně, zejména diagnostické koronarografie a perkutání angioplastiky.

Z důvodu stárnutí populace má problémy ze srdcem stále větší okruh lidí a třinecká nemocnice v Podlesí je v regionu největším a nejkomplexnějším poskytovatel kardiologické péče. „Značná část našich pacientů za námi dojíždí z Ostravska a vytvoření detašovaného pracoviště v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice je tak krokem, jak pacientům zlepšit jejich komfort. Jsme jim blíže a tím jsme pro ně dostupnější,” říká na úvod kardiolog a předseda představenstva Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí MUDr. Radek Neuwirth, MBA„Mezi všemi komplexními kardiovaskulárními centry v České republice zastáváme exkluzivní postavení v mnohých specializacích. V Podlesí provádíme například nejvíce koronarografií a koronárních angioplastik nebo korekcí chlopenních vad řešených zavedením umělých chlopní. Pacientům tak nabízíme jedno z nejširších portfólií kardiologické a kardiochirurgické péče v republice přesahující možnosti nejbližších kardiologických pracovišť. A takovou péči si pacienti v Ostravě zaslouží,” má jasno předseda představenstva.

Foto: archiv Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice

Specializované pracoviště je zcela nové po stavební i technické stránce. V areálu nemocnice ve Vítkovicích v pavilonu G vznikla ideální jednodenní kardiologická jednotka spojená s novými kardiologickými ambulancemi. Nejzkušenější pracovníci z Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí zde od začátku července provádí pacientům diagnostikou koronarografii a v případě odhalení závažného postižení věnčité tepny pokračují angioplastikou, tedy opravením zúženého místa v tepně pomocí balónku a stentu. „Dále zde provádíme základní arytmologické intervence ve smyslu výměny kardiostimulátoru a implantabilního defibrilátoru. Výhledově se bude centrum ve Vítkovicích rozrůstat. Doplníme diagnostiku chlopenních vad a rozšíříme nabídku kardiologických intervencí v arytmologii. S nově pořízenou magnetickou rezonancí ve Vítkovické nemocnici tak nabízíme opravdu velmi komplexní nabídku kardiologické péče,” popisuje spektrum nových zdravotních služeb ve Vítkovicích MUDr. Radek Neuwirth s tím, že v první etapě komplexní tým z Podlesí plánuje ošetřit v jednodenním provozu 500 až 600 pacientů za rok, dominantně v diagnostických koronarografiích a perkutáních angioplastikách.   

Copyright © 2024. Všechna práva vyhrazena.