Tip na výlet: Čertovy hlavy

Pokud plánujete výlet a chcete vidět nevšední místo, tak doporučujeme navštívit obec Želízy, která se nachází v okrese Mělník. Při příjezdu do obce uvidíte neobvyklý skalní útvar, který se nazývá Čertovy hlavy.

Foto: Business Lifestyle
pohled na Čertovy hlavy z hlavní cesty

Čertovy hlavy jsou okolo 9 m vysoké skalní reliéfy dvou obřích (čertovských) hlav vytesaných do pískovcových bloků v borovém lese nad obcí Želízy v okrese Mělník. Jedná se o dílo sochaře Václava Levého, které vytvořil v letech 1841–1846 (období romantismu). Z hlediska rozměrů se jedná v českých poměrech o zcela unikátní dílo. Jsou to druhé největší reliéfy hlav na světě.

Foto: Business Lifestyle
Čertovy hlavy

Čertovy hlavy jsou volně přístupné po modré turistické značce od obecního úřadu v Želízích. Stezka dále na jih vede k jeskyni Klácelka s reliéfy významných osobností a hrdinů českých dějin. Klácelka je název pro jeskyni a zároveň pískovcový blok. Reliéfy vytvořil ve 40. letech 19. století sochař Václav Levý, zpodobňují zvířata z bajky, české hrdiny a také trpaslíky.

Foto: Business Lifestyle
jeskyně Klácelka

Tip na výborné jídlo

Velmi nás zaujal Hostinec u Blanky, který se nachází přímo v centu obce Želízy.

Foto: Business Lifestyle
Hostinec u Blanky

Výborné jídlo (tlačenka, 2x pivo Bernard, bramborové knedlíky a smažený květák s brambory) za neuvěřitelnou 323 Kč, to byl prostě sen.

Foto: Business Lifestyle
Hostinec u Blanky

Copyright © 2024. Všechna práva vyhrazena.