21. ročník Trofeo Niké dopadl skvěle a pomohl handicapovaným

Tradiční podhorská jízda veteránů se uskutečnila v termínu od 10. do 12. 9. 2021 v Moravskoslezském kraji. Opakovanou záštitu nad Trofeo Niké udělil náměstek hejtmana MSK Jan Krkoška.

Foto: archiv Jaroslava Matušky
Jan Krkoška – náměstek hejtmana MSK

Dorazili i patroni Trofeo Niké

Již od prvního ročníku se role patronů zhostili první novodobá Miss Ivana Christová a šestinásobný vítěz Rally Paříž Dakar Karel Loprais, organizátorkou 21. ročníku byla již tradičně Marcela Rotter.

Foto: archiv Jaroslava Matušky
Ivana Christová, Karel Loprais a Marcela Rotter

Pátek 10. 9. 2021

40 nádhernýchnablýskaných veteránů dorazilo v pátek dopoledne do Města Albrechtice, kde všechny přítomné přivítala starostka Jana Murová a odstartovala tradiční podhorskou jízdu veteránů Jeseníky 2021. Farář Jan Randa požehnal Trofeo Niké a nechal znít 10 minut zvony místního kostela.

Foto: archiv Jaroslava Matušky
starostka Jana Murová na startu Trofeo Niké

V 11:15 kolona veteránů zkrášlila zámek ve Slezských Rudolticích, kde je přivítal starosta Mojmír Pargáč, který do Trofeo Niké vnesl nadšení a vášeň místních obyvatel. Odtud se posádky vydaly netradičním způsobem na dráhu Sta oblouků a po úzkokolejce za doprovodu kapely Stanley Dixie band dorazili vlakem do Osoblahy. Z Osoblahy se posádky vydaly kouzelnou krajinou Jeseníků do Resortu Kopřivná a Wellness hotelu Holzberg.

Foto: archiv Jaroslava Matušky
Osoblažská úzkokolejka

Sobota 11. 9. 2021

Zámek Bruntál přivítal veterány v 9 hodin. Kolonu již tradičně odstartoval bruntálský starosta Petr Rys s Emou Havelkovou z Muzea Bruntál. Návštěvníci zámku se mohli kochat vystavenými veterány, dobovou atmosférou a krásou prvorepublikové módy.

Foto: archiv Jaroslava Matušky
Zámek Bruntál

Kolona dále pokračovala na Slezskou Hartu, do přívozu obce Razová, kde byl připravený exkluzivní doprovodný program. Posádky čekalo rozhodnutí, zdali budou dále poznávat krásy MSK vrtulníkem, nebo z paluby elektrodě Harta či repliky historického korábu Santa Maria. Oko diváka pak mohly pohladit nablýskané dolnoplošníky i vírníky, o jejichž výstavu se postaral Jiří Vahalík společně s Yacht clubem Razová, z.s.

Foto: archiv Jaroslava Matušky
vrtulník a elektroloď

Po skvěle stráveném dopoledni v obci Razová, o které se postaral starosta obce Ivan Fehérvári a ředitel Mikroregionu Slezská Harta Josef Havlík nedočkavě kolonu vyhlíželi obyvatelé města Břidličná a starosta Miroslav Kladníček odstartoval kolonu na její další pouť.

Foto: archiv Jaroslava Matušky
kolona veteránů

Kolona se následně přesunula do Muzea Hedva Český brokát v Rýmařově. Návštěvníci si mohli prohlédnout, jak komentovanou prohlídku, tak i veterány a hlavně nově otevřený audiovizuální sál u příležitosti oslavy 120 let od založení. Starosta Rýmařova Luděk Šimko slavnostně dekoroval nejkrásnější vůz.

Foto: Business Lifestyle
Hedva Český Brokát – odjezd kolony

Charitativní dražba pomohla handicapovaným

V 19 hodin odstartoval galavečer na Wellness hotelu Holzberg, součástí galavečera byla i charitativní dražba, které moderovala Ivana Christová spolu s Alexandrou Uherkovou. Celkem se podařila získat částka 70.000 Kč, která se rozdělila na 3 díly. Finanční dar ve výši 45.000 Kč získala Terezka Hoňková na rehabilitace, 15.000 Kč získalo Bruntálské Sagapo na zážitkový pobyt na Farmě pod Hradem a 10.000 Kč obdrží Onko-Amazonky.

Foto: archiv Ivany Christové
Ivana Christová a Alexandra Uherková

Neděle 12. 9. 2021

Malebná podhorská obec Malá Morávka v čele se starostou Ondřejem Holubem přivítala ráno kolonu veteránů. Zde byl již připraven doprovodný program v podobě výletu na vrcholky hor, kde návštěvníky čekal sám Děd Praděd a expozice pískových soch. Horský letmý start se odehrál v režii majitele resortu Kopřivná Karla Ležatky.

Foto: archiv Business Lifestyle
Marcela Rotter a Karel Ležatka

Poté se kolona přesunula do Vrbna pod Pradědem, kde starosta Petr Kopínec předal cenu nejkrásnějšího vozu manželům Záhořovým.

Foto: archiv Jaroslava Matušky
starosta Petr Kopínec a manželé Záhořovi

Z Vrbna pod Pradědem se kolona přemístila k letmému startu ve znamení Targa Florio do Ludvíkova před Wellness hotel Peras.

Foto: archiv Jaroslava Matušky
Jan Peřinka a letmý start před Wellness hotelem Peras

Poslední zastávkou byla Karlova Studánka, kam dorazil i hejtman MSK Ivo Vondrák, který vysoce hodnotí nevšední potenciál této akce ve smyslu podpory turistického ruchu. Starostka Karlovy Studánky Radka Chudová, ředitel Lázní Karlova Studánka Jan Poštulka a ředitelka Euroregionu Praděd Alena Šmigurová s radostí předali vítězné trofeje oceněným posádkám.

Foto: Business lifestyle
Marcela Rotter, Ivo Vondrák a Spolek panstva na Tvrzi Žiželeves

3 dny byly skutečně nabité skvělým programem a už teď se těšíme na skvělou podívanou 22. ročníku Trofeo Niké, který se bude konat ve dnech 9. – 11. 9. 2022. Od pořadatelů známe už budoucí program a věřte nám, že se máme společně na co těšit.

Foto: archiv Jaroslav Matuška
spokojená posádka z Kutné Hory

Copyright © 2024. Všechna práva vyhrazena.