Rozhovor se zakladatelkou seznamovací platformy AmiTouche

Lujza Olsen je zakladatelka nové seznamovací platformy AmiTouche. V čem je platforma odlišná od ostatních seznamovacích platforem? Na to a mnoho dalšího jsme se sympatické Lujzy zeptali.

Foto: archiv AmiTouche
Lujza Olsen

1) Lujzo, co bylo impulsem k tomu, založit seznamovací platformu AmiTouche? A jak dlouho funguje?

Impulzů bylo hned několik, ale asi nejsilnějším byl covid-19. Díky pandemii jsme byli všichni nuceni sedět doma a to, co jsme brali jako samozřejmost, se stalo nedosažitelným. Až během pandemie jsem si uvědomila, jak důležité jsou mezilidské vztahy a možnost vyjít si někam ven a načerpat energii. Já jsem pandemii prožila na home officu. Nekonečné kolečko mezi postelí a pracovním stolem mě ubíjelo. Po celou dobu jsem ale děkovala za to, že mám úžasného partnera, se kterým se to dalo zvládnout. Home office a pandemie mě přinutily přehodnotit mé postoje a hodnoty a výsledkem bylo rozhodnutí dělat něco s lidmi, něco, co dává smysl a přináší hodnotu. 
Celý život za mnou chodí lidi a svěřují se mi se svými vztahy. Kdysi jsem chtěla dokonce studovat psychologii, ale život mě zavál na sever, kde jsem nakonec studovala komunikaci na úrovni organizací. Ale vraťme se k tomu impulsu. Měla jsem jasno v tom, co už nechci, ale neměla jsem úplně jasno, co by to, co chci, mělo být. Naštěstí žiji s mužem, který mě zná a vidí zvenku a ten dal jedna a jedna dohromady a navrhl, co tak akce pro nezadané? 

Z toho následně vznikla platforma AmiTouche.com, jejíž jméno je odvozené od mého příjmení za svobodna Hamitouche. Ve francouzštině se H nečte, vznikne z toho Ami Touche neboli v překladu přátelský dotek. Platforma AmiTouche funguje od srpna a celý koncept seznamování se u her se rozvíjí a nabírá své první fanoušky. 



2) Absolvovala jsi někdy rande přes aplikaci, nebo speed dating?

Na speed datingu jsem nikdy nebyla, i když mě to kdysi lákalo, ale nějak z toho nakonec sešlo. Na datingových aplikacích jsem byla v životě vícekrát. Naposledy předtím, než jsem se seznámila s mým nynějším partnerem. Poslední aplikací byl proslulý Tinder, který jsem brala jako dobré cvičiště. Byla jsem tehdy už dva roky sama a měla jsem kolem sebe jen kámošky. Bylo mi jasné, že takto chlapa nepotkám, a jak jinak jsem nevěděla. Nainstalovala jsem si tedy Tinder a půl roku jsem randila. Šla jsem do toho s vědomím, že potřebuji potvrzení zájmu, potvrzení, že existují normální chlapi a také bylo fajn si randění znovu procvičit. S randěním je to stejné, jako s jinými dovednostmi. Když je dlouho neděláte, je potřeba zase trochu cviku. Kdybych po dvou letech samoty potkala někoho, kdo mě skutečně zaujme, tak asi uteču, protože bych se styděla a nevěděla, co se sebou, a tomu jsem se chtěla vyhnout. Po půl roce jsem aplikaci odinstalovala a až pak jsem se dala dohromady s mým partnerem. Potkali jsme se na zájmové akci, a aniž bych o něm něco věděla, zaujala mě jeho energie. Na rande přes Tinder to bylo naopak, nejdřív jsem si s muži psala a pak jsem šla zkoumat, zda tam něco skutečně je. 



3) V čem je koncept AmiTouche jiný než třeba speed dating?

Jak jsem již zmiňovala, na speed datingu jsem nikdy nebyla, takže nemůžu posuzovat. Ale ze zpětné vazby lidí, kteří chodí na mé akce a vyzkoušeli speed dating, slyším, že jim celý zážitek přijde strojený. Lidé se ptají na věci, které se běžně prezentují na pracovním pohovoru. Často to k tomu přirovnávají. Na AmiTouche akcích je všechno postavené naruby. Všichni jsou tam anonymní. Vyberou si přezdívku, se kterou se prezentují po zbytek večera. Nebaví se o tom, jaké mají povolání nebo kolik vydělávají. Přijdou si zahrát hru a přes ni se seznámit. U hry se všichni uvolní a neřeší, jak u toho vypadají. Po počátečním ostychu jsou sami sebou, a tak má každý možnost navnímat, zda mu je někdo sympatický nebo nikoliv. To, že jde o seznamování, se stane až druhořadým. Nejdůležitější je uvolnit se a zabavit. Kdo jak během hry reaguje, hodně o člověku říká. V průběhu večera si všechny ženy zahrají se všemi muži a naopak. Kdo chce, na konci vyplní takzvaný Match formulář, a až když vznikne shoda, vyměním kontaktní údaje. Matche nastávají u každé hry a vím, že několik lidí už bylo i na rande. 

Foto: archiv AmiTouche



4) Jaká je cena a kdy bude nejbližší event?

Cena her je hodně lidová a zatím činí 250 Kč za dvě hodiny programu, seznámení se a propojení v případě shody. Začátkem prosince plánuji novou, sobotní akci na celé odpoledne a večer. Budeme hrát populární hru Activity v prostorách, které nyní dáváme dohromady v Argentinské ulici v Holešovicích. Cílem je zůstat spolu dostatečně dlouho, zahrát si hru, která pomůže prolomit ledy, sdílet zkušenosti s datingem a pak se bavit dál až do pozdního večera. Mám tam připravených i několik překvapení. V ceně 1199 Kč bude také jídlo, pití a další program. Více o akci najdete na https://www.amitouche.com/randejinak 



5) Kolik šťastných páru se díky AmiTouche seznámilo?

Hry provozuji každý druhý týden a začaly fungovat až v polovině září, takže mám omezené statistiky. Co vím, tak jsme měli dohromady match 15krát a někteří byli i na rande. U jednoho případu byli na rande dokonce několikrát, ale zatím je ještě brzo sbírat čísla. Nevznikají zde ale jen páry. Už se seznámilo několik přátel, a to mě vždy potěší. Jediné, co můžu říct, je, že vidím, že tento způsob seznamování funguje. Častokrát dostávám zpět komentáře, že to bylo nenásilné a zábavné. Nikdo nemůže nikomu zaručit, že se zamiluje a potká toho pravého, ale může se zabavit, poznat nové lidi, procvičit si společenské dovednosti a kdo ví, možná přes někoho, s kým se na hře člověk seznámí, potká někoho zajímavého. Důležité je jít s kůží na trh a nebát se. 

Foto: archiv AmiTouche



6) Jaké jsou tvé plány do budoucna?

Jak jsem se již zmiňovala, celý život dělám tak trochu psychologa na půl úvazku. Sama jsem si prošla velkým posunem a pochopením souvislostí, a proto nyní nabízím taky poradenskou pomoc těm, kteří zůstávají zaseklí a neví, jak dál. Období mezi vztahy (in-between) by mělo být příležitostí k posunu, růstu, zábavě. Když jdete na rande s očekáváním toho, že teď to bude ten pravý nebo pravá, chováte se nepřirozeně a pak to vede ke zbytečnému zklamání. Na druhou stranu, když je člověk otevřený, uvolněný a zvědavý, jde na rande s jiskrou v oku, vypadá to pak celé jinak. Odráží se to i na akcích, kde mám možnost lidi pozorovat. Vidím, že nejlíp se daří těm, kteří se přišli jen zabavit a nemají tam žádný vnitřní tlak. 

Jedním z velkých plánů je AmiTouche Klub. Cílem je vytvořit partu lidí v období in-between, kteří se budou vzájemně podporovat, sdílet, seznamovat. Někdy je potřeba potkat se víckrát a poznat se líp. Láska na první pohled zní sice romanticky, ale ve skutečnosti se nezamilujeme jen do toho, jak člověk vypadá, ale do celého člověka. A na to se potřebujeme vzájemně poznat a strávit spolu víc času. Ráda bych tuto možnost poskytla členům klubu ve formě vlastní skupiny, možná akcí. Členové budou mít přístup k materiálům, které jim pomůžou orientovat se líp ve světě vztahů. Kromě jiného připravuji datingové výzvy, které by měly pomoct nakopnout proces randění. AmiTouche Klub už nyní navazuje spolupráci s jinými pořadateli akcí a poskytovateli služeb. Členové tak získají slevy jak na akce, tak na různé relevantní služby, jako vizážista, výživový poradce, trenér a tak dále. Je se na co těšit. 

Děkujeme za rozhovor.

Business Lifestyle

Copyright © 2024. Všechna práva vyhrazena.