Petr a Pavel ORM je léta zavedenou tvůrčí dvojicí, na kterou se rád obracel nejen Karel Gott

Když se řekne ORM, je jasné, že jde o špičkovou kvalitu. Dvojice hudebníků Petr Dvořák a Pavel Růžička vše shrnuli pod značku ORM (Organisation Recording of Music). Oba jsou perfektními českými hudebníky, skladateli, producenty a hudebními aranžéry a režiséry (úvodní foto – Herminapress).


Produkovali hudbu Karlu Gottovi, Josefu Lauferovi nebo duu Kaméliím.. Stáli také u zrodu hitů jako „Můj čas“ k legendárnímu předlistopadovému seriálu Sanitka, jež nazpívala Hana Zagorová s Petrem Kotvaldem a Standou Hložkem, nebo “Pojišťovna Štěstí”, který ke stejnojmennému seriálu nazpívala Leona Machálková s Petrem Kolářem.  “Šrouby do hlavy” známe z repertoáru skupiny Lucie.  

Ačkoli jsou Pavel Růžička a Petr Dvořák známí především díky spolupráci s hvězdami popového nebe, jsou také považování za průkopníky elektronické hudby v Československu.

Jejich příběh je také velmi silným vykreslením kontextu dobové politické situace. Umělecké aktivity dua ORM před listopadem 1989 se často odehrávaly na pozadí neustálého rebelství proti tehdejšímu režimu a díky odhodlání pracovat s co nejlepšími nástroji své doby se často dostávali do konfliktu s místními autoritami.

Pro vlastní tvorbu tak používali téměř podomácku vyrobené efekty a syntetizátory západní výroby, které často do země dopravovali za velmi složitých okolností.

Jejich hudba se vyznačuje ojedinělou technickou invenčností a neúnavnou kreativitou, kterou oba producenti hýří dodnes. ORM studio je u nás právem považováno  za jedno z nejlepších i dnes. 

Copyright © 2024. Všechna práva vyhrazena.